Isnin, 25 Februari 2013

Cara untuk Setting Master Password Mozilla Firefox


Bagaimana untuk Setting Master Password Mozilla Firefox

Senang dan pendek cerita,

Master Password digunakan untuk melindungi data² sensetif anda seperti kata-laluan yang telah anda simpan (stored password) dan juga certificate yang telah pun anda pasang dalam firefox.

Selalunya, bila password yang sedia ada tersimpan dalam firefox akan terisi secara automatik (hanya perlu tekan login sahaja) ini adalah satu kecuaian besar dari anda..

Cuba bayangkan jika PC anda digunakan oleh orang lain seperti saudara-mara.. anak-anak dll.. bayangkan jika mereka masuk ke website jual beli dimana anda mempunyai akaun paypal yang berkait dengan kad kredit anda.. mereka hanya perlu menekan login... buy and logout (atau terlanggan mana² servis..)

jadi jika anda set Master Password, setiap kali website yang telah anda simpan kata-laluan (stored password) memaprkan ruangan username & password.. anda perlu memasukkan kata-laluan (Master Password) untuk aktifkan kesemua kata-laluan yang terlah anda simpan.


Bagaimana??
- Buka setting firefox
- Di bawah "Security" pilih "use a master password", untuk set password
- Pilih la password yang anda ingat dan jangan lupa.SCREENSHOT


buka Firefox, lepas itu tengok Tools.. klik Tools

Pilih Options (seperti gambar diatas)

Dialog Options akan kelihatan dan pilih "Security"

pilih (Tick) "Use a master password" dan dialog Change Master Password akan terpapar

Isikan ruangan "Enter new password" dan "Re-enter password". Ruangan Current password  kebiasaannya akan  tertulis "not set" oleh kerana anda belum pernah menggunakan Master password..

Ok, setelah anda set.. tutup firefox dan cuba buka dialog option tadi dan klik ruangan saved password. anda lihat dimana dialog master password tadi terpapar dan senarai kata-laluan yang tersimpan dalam browser anda selamat dari dilihat orang..


SELAMAT MENCUBA!!

PS: Tinggalkan pesanan anda dibawah jika ada sebarang pertanyaan samada menggunakan Facebook ataupun blogger comment box. Terima kasih kerana sudi meluangkan masa anda membaca post saya.

1 ulasan: